Annerie Verploeg    
    HOME             COACHING EN TRAINING             OVER ANNERIE             BLOG             CONTACT    
         
           
   

BLOG: Naar de coach of naar de psycholoog?

   
         
   

Annerie VerploegWanneer je iets wilt veranderen of aanpakken in je leven, dan kan het fijn zijn om daar met een professional over te praten. Dit kan met een coach of een psycholoog. Coaching is in de laatste jaren steeds populairder geworden en wordt breed ingezet. Maar wat is coaching nu eigenlijk? En waarvoor en wanneer ga je naar een coach? En wanneer kun je beter naar de psycholoog?

Wat is coaching?

Coaching is een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als een gelijkwaardige gesprekspartner jou ondersteunt bij het behalen van (door jou) ontwikkelingsdoelen. Een coach begeleidt jou om antwoorden te vinden op vragen die gaan over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en faciliteert daarbij jouw leer- en ontwikkelingsproces. Een coach gaat ervan uit dat je zelf de antwoorden op de vragen in je hebt en helpt je om die antwoorden boven water te krijgen en zelf te ontdekken wat je zou kunnen veranderen of versterken om je doelen te bereiken.

Wanneer coaching?

Coaching is voor iedereen die zich (verder) wil ontwikkelen en door persoonlijke groei bewuster wil leven, functioneren en communiceren. Er zijn veel thema’s en vraagstukken die geschikt zijn voor coaching. Een belangrijke voorwaarde voor een succesvol coachtraject is dat je gemotiveerd bent om naar je eigen gedrag en keuzes te kijken en actief aan de slag te gaan met je ontwikkelingsvraag.

Het verschil tussen coaching en therapie

Een coach en een psycholoog hebben veel overeenkomsten. Zo richten beiden zich op iemands ontwikkeling door het voeren van gesprekken, is er meestal sprake van 1-op-1 sessies en kan zowel de coach als psycholoog werken met verschillende gesprekstechnieken en werkvormen. Een aantal van deze verschillen licht ik je hier graag toe.

  •

Een belangrijk verschil is het denken in ‘cliënten’ en ‘patiënten’. Een coach richt zich met name op het verbeteren van welbevinden en functioneren. Een therapeut zal zich vooral richten op het verminderen van klachten. De meeste mensen die coaching volgen zijn in principe ‘gezond’, maar willen iets veranderen in hun leven. Een coach stelt dan ook geen diagnose en spreekt over cliënten in plaats van patiënten. In een coachingstraject werk je niet zo zeer aan een ‘probleem’, maar vanuit een ontwikkelingsvraag. Bij een psychotherapeutische behandeling wordt er een diagnose gesteld. De focus van therapie ligt op het verhelpen of verminderen van klachten, die het functioneren van de patiënt in meer of mindere mate belemmeren.

  •

Een ander verschil is dat coaching met name gericht is op het heden en de toekomst. In een coachingstraject wordt slechts waar nodig en beperkt in gegaan op de geschiedenis en op de oorzaken van de eventuele problemen. In een traject bij een psycholoog of psychotherapeut is er vaak meer aandacht voor het verleden en de invloed hiervan op het heden.

  •

Een ander belangrijk onderscheid is het verschil tussen behandeling en samenwerking. Een therapeut werkt veelal vanuit een diagnose en van daaruit volgt een behandelplan. In coaching is er sprake van een gelijkwaardige relatie. Een coach stelt zich niet op als de expert, maar helpt jou om je eigen vraagstukken op te lossen en doelen te bereiken. Coaching richt zich daarmee op je kracht, vaardigheden, innerlijke wijsheid, ontwikkeling en eigen verantwoordelijkheid. Coaching is daarmee meestal praktischer en meer toekomstgericht dan therapie.

  •

Ook is er een verschil met betrekking tot eventuele vergoedingen. Een behandeling door een psycholoog wordt in principe vergoed door je zorgverzekering. Coaching wordt niet vergoed, vaak is het wel mogelijk om via je werk de coaching vergoed te krijgen.

(Photo by Javier Allegue Barros on Unsplash)

De keuze tussen coach en psycholoog

Als je op zoek bent naar een gelijkwaardige gesprekspartner die je helpt om bepaalde doelen in je leven te bereiken, dan zit je bij een coach helemaal goed. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan vragen rondom werk-privé balans, assertiviteit, perfectionisme, omgaan met veranderingen. Het opdoen van nieuwe inzichten en daar handen en voeten aan geven staat centraal bij een coach. Een psycholoog is een betere keuze als er sprake is van psychische problemen (bijvoorbeeld angst- of paniekaanvallen) of wanneer bepaalde gebeurtenissen uit het verleden je functioneren in het heden ernstig belemmeren.

Ondanks de bovenstaande verschillen is er in de praktijk een grote overlap tussen coaching en therapie. Er zijn steeds meer psychologen die ook coaching aanbieden en er zijn coaches die door ervaring en opleiding ook het gebied van psychologie zeer goed onderlegd zijn. Er is dus zeker sprake van een ‘grijs gebied’ tussen de twee. Zolang er geen sprake is van psychische problematiek zijn er aantal onderwerpen en vraagstukken, waarmee je zowel bij een coach als bij een psycholoog terecht kunt. Een goede coach zal je overigens altijd doorverwijzen naar je huisarts en/of een psycholoog wanneer hij of zij psychische problemen vermoedt. Ik hoop dat bovenstaande uitleg je helpt bij het maken van een keuze.  


   
    © Annerie Verploeg. Alle rechten voorbehouden    |    Privacyverklaring  |   Website door: Devaca Facebook   Linkedin