Annerie Verploeg    
    HOME             COACHING EN TRAINING             OVER ANNERIE             BLOG             CONTACT    
         
           
   

BLOG: Rennend uit je burn-out (of toch liever niet?)

   
         
   

Annerie Verploeg“Je moet gaan hardlopen, dat is zóóó goed tegen stress!” Als je overspannen bent of een burn-out hebt, dan is de kans groot dat je dit welgemeende advies meerdere malen hebt gekregen. Op zich geen vreemd advies, want regelmatig bewegen is een goede en bewezen manier om je stressbestendigheid en veerkracht te vergroten. Maar stress en intensief sporten zijn niet altijd een goede combinatie.

Natuurlijk is goed en gezond om te sporten, en hardlopen kan zeker helpen om je stressniveau te verlagen. Maar als je een burn-out hebt, dan ben je uitgeput. Dan kost het je al moeite om de gewone dagelijkse dingen te doen, zoals opstaan, douchen en eten klaarmaken. Als je energieniveau zo laag is, dan ondermijnt sporten juist je herstelproces. Je herstelt dan niet óf je klachten verergeren zelfs. Vergelijk het met de brandstoftank van je auto. Als die (zo goed als) leeg is, zou je dan van Groningen naar Maastricht gaan rijden in de veronderstelling dat je auto daar weer energie (brandstof) van krijgt? Nee toch? Dan ga je tanken. Zo is het ook met je lijf. Eerst bijtanken!

Moet je dan maar gaan zitten en liggen totdat je je weer beter voelt? Nee, absoluut niet. Gezonde inspanning – en dus bewegen - is essentieel voor een energiek en vitaal lichaam. Daarnaast is bewegen erg goed voor je hersenen en voor je immuunsysteem, welke beide juist veel te lijden hebben onder stress. Bewegen bij stress en burn-out is dus goed, maar het gaat daarbij om de juiste mate van inspanning.

Wat gezonde inspanning inhoudt, is afhankelijk van de ernst van je klachten. Ben je uitgeput (burn-out), dan is sporten dus af te raden. Wat lichte rek- en strekoefeningen, een korte wandeling of een aantal yoga-oefeningen zijn dan in het begin meer dan genoeg.

Rennend uit je burn-out

Tegenwoordig wordt vaak gesproken over burn-outklachten en helaas worden deze regelmatig over één kam gescheerd met een burn-out. En daardoor krijg je verhalen van mensen die toch écht zijn hersteld door hard te lopen. Maar die hadden waarschijnlijk burn-outklachten en geen burn-out…. Heb je burn-outklachten (en laten we dat voortaan gewoon stressklachten of overspannenheid noemen), dan kan sporten zeker helpen.

Heb je een burn-out? Niet sporten, wel lekker bewegen! Kun jij begeleiding en steun gebruiken bij het herstel van je stressklachten of burn-out? Ik help je er graag bij. Je bent van harte welkom voor een (gratis) vrijblijvend kennismakingsgesprek!


   
    © Annerie Verploeg. Alle rechten voorbehouden    |    Privacyverklaring  |   Website door: Devaca Facebook   Linkedin