Annerie Verploeg    
    HOME             COACHING EN TRAINING             OVER ANNERIE             BLOG             CONTACT    
         
           
   

BLOG: Een recept voor burn-out

   
         
   

Annerie VerploegIedereen die wel eens in de keuken staat, weet dat een maaltijd niet als vanzelf op tafel komt. Daar gaat wat aan vooraf. Je doet je boodschappen, je zet de ingrediënten klaar en je gaat aan de slag. Zo is het ook met een burn-out. Hoewel de meeste mensen er door overvallen worden, ontstaat een burn-out ook niet vanzelf. Hieronder vind je een aantal ingrediënten die de kans op een burn-out flink doen toenemen.

Een recept voor een burn-out

Coaching is een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als een gelijkwaardige gesprekspartner jou ondersteunt bij het behalen van (door jou) ontwikkelingsdoelen. Een coach begeleidt jou om antwoorden te vinden op vragen die gaan over wie je bent, wat je wilt en wat je kunt en faciliteert daarbij jouw leer- en ontwikkelingsproces. Een coach gaat ervan uit dat je zelf de antwoorden op de vragen in je hebt en helpt je om die antwoorden boven water te krijgen en zelf te ontdekken wat je zou kunnen veranderen of versterken om je doelen te bereiken.

Wanneer coaching?

Coaching is voor iedereen die zich (verder) wil ontwikkelen en door persoonlijke groei bewuster wil leven, functioneren en communiceren. Er zijn veel thema’s en vraagstukken die geschikt zijn voor coaching. Een belangrijke voorwaarde voor een succesvol coachtraject is dat je gemotiveerd bent om naar je eigen gedrag en keuzes te kijken en actief aan de slag te gaan met je ontwikkelingsvraag.

Het verschil tussen coaching en therapie

Een coach en een psycholoog hebben veel overeenkomsten. Zo richten beiden zich op iemands ontwikkeling door het voeren van gesprekken, is er meestal sprake van 1-op-1 sessies en kan zowel de coach als psycholoog werken met verschillende gesprekstechnieken en werkvormen. Een aantal van deze verschillen licht ik je hier graag toe.

  1

Wees zo perfect mogelijk.

  2

Neem geen pauzes.

  3

Doe alles zelf (dus vooral niet delegeren!)

  4

Negeer signalen van je lichaam, zoals hoofdpijn, vermoeidheid en spierspanning.

  5

Zorg dat je altijd bereikbaar bent voor alles en iedereen.

  6

Zeg overal ‘ja’ op (ook als je eigenlijk ‘nee’ bedoeld)

  7

Voel je verantwoordelijk voor alles en iedereen.

  8

Geef je grenzen niet aan.

  9

Slaap minder dan 7 uur per nacht.

  10

Zorg voor zo min mogelijk tijd voor jezelf.



Een recept voor burnut

Welke van bovenstaande ingrediënten heb jij standaard in de kast staan? Wordt het tijd voor een ander recept? Het goede nieuws is dat verandering van een druk, onrustig en stressvol leven bij jezelf begint. Je kunt er voor kiezen om vanaf vandaag een ander recept te gaan volgen. Kun je daarbij wat ondersteuning en hulp gebruiken? Ik help je graag. Voel je welkom en neem contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.


   
    © Annerie Verploeg. Alle rechten voorbehouden    |    Privacyverklaring  |   Website door: Devaca Facebook   Linkedin